PGE wraz z Fundacją PGE zostały partnerem albumu „Obrońcy stolicy. Energetycy w Powstaniu Warszawskim”, który właśnie trafił do księgarń.

4 sierpnia w Centrum Prasowym PAP w Warszawie odbędzie spotkanie autorskie z udziałem mediów oraz autorem albumu pt.: " Obrońcy stolicy - Energetycy w powstaniu Warszawskim", panem Michałem Tomaszem Wójciukiem.

Publikacja jest pełna archiwalnych fotografii, dokumentuje bohaterską obronę warszawskiej elektrowni i udział jej załogi w walkach o wyzwolenie stolicy w 1944 roku. Formalnie jest to pierwszy taki bogato ilustrowany album zawierający reprodukcje zdjęć i kadrów filmowych archiwalnych i współczesnych.

Oprócz ikonografii książka zawiera również warstwę tekstową stanowiącą syntetyczne popularno-naukowe opracowanie powstańczych dziejów elektrowni, które oparte zostało na wspomnieniach i relacjach żołnierzy broniących zakładu w sierpniu 1944 r. oraz jego pracowników. Jest to opowieść o miejscu – największym i najważniejszym zakładzie produkcyjnym Powstania Warszawskiego.

1 sierpnia 1944 r. warszawscy energetycy zorganizowali brawurowy szturm na zakłady, dzięki którym walcząca stolica czerpała prąd. Pokonali niemieckiego wroga w trudnym i miejscami brutalnym boju, a następnie przez ponad miesiąc nie tylko bronili elektrowni, ale również dbali o to, aby działała i dostarczała energię elektryczną do kolejnych budynków zdobywanych przez Powstańców.

Historia bohaterskiej obrony warszawskiej elektrowni została uwieczniona na licznych fotografiach przedstawionych na kartach albumu. Dzięki nim czytelnicy łatwiej przeniosą się w realia Powstania Warszawskiego – zobaczą bohaterskich Powstańców podczas walki, nieraz w zupełnie dramatycznych okolicznościach, a także przy zajęciach codziennych. Ta książka to szczególny dokument owych dni kończący się rozdziałem o pamięci, jaką bohaterscy energetycy otaczani są dziś przez swoich następców z PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

....................................................

Materiały ikonograficzne wykorzystane w książce pochodzą ze zbiorów Muzeum Powstania Warszawskiego, Filmoteki Narodowej i Archiwum Narodowego College Park koło Waszyngtonu. Autorami zdjęć są Tadeusz Bukowski „Bończa", Bogusław Kalasiewicz „Wojnar", Wincenty Szober „Andrzej Tarnowski", Wacław Loth „Kupiec", Eugeniusz Lokajski „Brok", Halina Bala „Małgorzata", Janusz Cegiełła „Rawicz", Zbigniew Romanowski „Nowy", Stefan Rassalski, Sylwester Braun „Kris".

Zapraszamy do lektury.