Fundacja PGE po raz trzeci przekazała darowiznę dla Towarzystwa Projektów Edukacyjnych, realizującego działania w zakresie edukacji historycznej dzieci i młodzieży w Polsce. W ramach projektu „Warszawa – Miasto Nieugięte” zorganizowano konferencje oraz koncerty.

W Lublinie i Piotrkowie Trybunalskim odbyły się konferencje dla nauczycieli. Podczas spotkań miała miejsce projekcja  filmu „Warszawa – Miasto Pamięci” w reż. R. Brylla, historyk - Witold Rawski zaprezentował wykład pn. „Ulice walczącej Warszawy” a Antonina Telicka Bonecka i Jarosław Bonecki prowadzili warsztaty metodyczne. Dodatkowo, każda z uczestniczących w projekcie szkół otrzymała specjalnie opracowane materiały w tym m.in. ośmioplanszową wystawę, minipodręcznik z filmem, testy, książeczkę dydaktyczną oraz prezentację multimedialną, służące przeprowadzeniu zajęć dydaktycznych z uczniami.

W ramach projektu w Lublinie i Piotrkowie Trybunalskim odbyły się także koncerty „Warszawa - Miasto Nieugięte” . Na scenie zaprezentowali się m. in.: Renata Przemyk, Natalia Niemen, Marika, Mona oraz Darek "Maleo" Malejonek. Występy były hołdem oddanym mieszkańcom stolicy naszego kraju, których bohaterstwo i odwaga w czasie okupacji niemieckiej jest często zapominane.

"Warszawa - Miasto Nieugięte", to opowieść o tragicznych losach miasta i jego mieszkańców, z czasów walki z niemieckim okupantem pisana muzyką i poezją.  Wiele warszawianek i wielu warszawiaków broniących swego miasta, walczących o przetrwanie polskości, do dziś pozostaje armią anonimowych bohaterów. Ta opowieść przypomina, że Warszawa to nie tylko Powstanie Warszawskie czy Powstanie w Gettcie, ale także to biografie konkretnych ludzi, którzy przyczynili się do wielkości stolicy i podtrzymania ducha całego narodu. Ich postawa była zachętą do ciągłego oporu przez prawie sześć lat, a dziś jest lub powinna być wzorem dla wielu młodych ludzi. To właśnie o nich śpiewali artyści, którzy wystąpili podczas koncertów.

Projekt „Warszawa - Miasto Nieugięte” realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Instytutem Dziedzictwa Myśli Narodowej, Łódzkim Kuratorem Oświaty – Delegatura w Piotrkowie Trybunalskim oraz Lubelskim Kuratorem Oświaty.