45 uczniów szkół podstawowych walczyło w finale konkursu wiedzy Ekologicznej i Wiedzy o Biebrzańskim Parku Narodowym, który odbył się 7 czerwca. Nagrody dla uczestników ufundował partner wydarzenia - Fundacja PGE.

Konkurs Wiedzy Ekologicznej i Wiedzy o Biebrzańskim Parku Narodowym skierowany był do uczniów szkół podstawowych położonych w gminach biebrzańskich. Miał na celu popularyzację wiedzy o tym największym w Polsce parku narodowym.

Finaliści rozwiązywali test składający się z 25 pytań. Uzyskane przez nich wyniki wyłoniły 10 najlepszych uczestników, którzy wzięli udział w drugim etapie finałowym. Dalej w obecności pozostałych uczniów,  nauczycieli i pracowników Parku odpowiadali na pytania dotyczące biebrzańskiej przyrody, historii i kultury.

Zadaniem konkursowym było także rozpoznanie miejsca na mapie Parku, dźwięku przyrody, pędów drzew i krzewów oraz przedstawionych na zdjęciach obiektów, roślin i zwierząt żyjących nad Biebrzą.

W czasie, gdy uczniowie pisali test, nauczyciele wzięli udział w warsztatach na wolnym powietrzu pt. "Z klasą w terenie” dotyczących zabaw przyrodniczych i gier dla grup szkolnych. Zajęcia poprowadziła Ewa Wiatr, edukator z Biebrzańskiego Parku Narodowego. Kolejnym punktem wydarzenia była prelekcja skierowana do nauczycieli i uczniów pt. „W poszukiwaniu wartości. Badania kultury ludowej z perspektywy muzeologicznej” wygłoszona przez Krzysztofa Snarskiego z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.

Organizatorem konkursu był Biebrzański Park Narodowy.

Nagrody dla uczestników o łącznej wartości ponad 10 tys. zł. ufundował partner wydarzenia –  Fundacja PGE.

Wszystkim uczniom i nauczycielom dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy.