Gen. Stefan „Grot” Rowecki, jeden z głównych twórców struktur Polskiego Państwa Podziemnego, jest bohaterem kolejnego odcinka serii "Głosy AK". Jego postać przybliżają nam archiwalne wspomnienia i relacje osób, z którymi współpracował, ujęte w formie nowoczesnych animacji, co jest wyróżnikiem cyklu produkowanego przez Fundację na rzecz Wielkich Historii pod mecenatem Fundacji PGE.

Stefan „Grot” Rowecki rozpoczął pracę w konspiracji w październiku 1939 roku. Od 30 czerwca 1940 roku pełnił funkcję komendanta głównego Związku Walki Zbrojnej. Doprowadził do połączenia najważniejszych organizacji konspiracyjnych w kraju w jednolite wojsko podziemne – Armię Krajową – i został jej dowódcą.

Był on indywidualnością nieprzeciętną, człowiekiem, z którego używając pewnej przenośni, promieniowały jakieś fluidy, ale również bardzo ludzki i pełen troski stosunek do nieznanych mu bezpośrednio mas żołnierskich AK, którymi konspiracyjnie dowodził – wspomina w filmie pułkownik kawalerii Wojska Polskiego Janusz Bokszczanin, jeden z twórców Akcji „Burza”.

W filmie generała wspominają także kapitan Tadeusz Żenczykowski i pułkownik Stanisław Zakrzewski.

Ze względu na pełnioną funkcję niemieckie władze okupacyjne uznały go za „wroga numer jeden” i wpisały na czele niemieckiej listy poszukiwanych Polaków. 30 czerwca 1943 został zdekonspirowany i aresztowany. Na wieść o wybuchu powstania warszawskiego 1 sierpnia 1944 roku Heinrich Himmler nakazał niezwłoczne zgładzenie Stefana Roweckiego.

Film trafi do zasobów Wirtualnego Muzeum Państwa Podziemnego na stronie tajnepanstwo.pl – pierwszego cyfrowego muzeum opowiadającego o fenomenie polskiego podziemia z czasów II wojny światowej, które zostanie otwarte w 2023 roku.