PGE Polska Grupa Energetyczna oraz Fundacji PGE została wyróżniona medalem „Za Zasługi dla Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej”. Odznaczenia zostały wręczone podczas uroczystej gali ŚZŻAK z okazji 80. rocznicy przemianowania Związku Walki Zbrojnej w Armię Krajową, która odbyła się na Zamku Królewskim w Warszawie.PGE Polska Grupa Energetyczna oraz Fundacji PGE została wyróżniona medalem „Za Zasługi dla Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej”. Odznaczenia zostały wręczone podczas uroczystej gali ŚZŻAK z okazji 80. rocznicy przemianowania Związku Walki Zbrojnej w Armię Krajową, która odbyła się na Zamku Królewskim w Warszawie.

Obchody 80. rocznicy przemianowania ZWZ w AK odbyły się pod Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie Odzyskania Niepodległości. Przed uroczystą konferencją złożone zostały wieńce i wiązanki kwiatowe przez pomnikiem Generała Stefana Roweckiego „Grota”, Polskiego Państwa Podziemnego.

Podczas uroczystości na Zamku władze ŚZŻAK wręczyły okolicznościowe odznaczenia Weteranom oraz osobom zasłużonym w kultywowaniu pamięci o czynach AK. Zostały także ogłoszone wyniki konkursu IPN pod patronatem honorowym ŚZŻAK "Podziemna armia. Ludzie, miejsca i walki Armii Krajowej", jak również odbyła się konferencja poświęcona historii Armii Krajowej.

W stulecie odzyskania Niepodległości postanowieniem Prezesa Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej ustanowiona została Odznaka Pamiątkowa Kolumbowie rocznik 20. Celem nadawania Odznaki jest uhonorowanie harcerzy Szarych Szeregów i innych żołnierzy Armii Krajowej urodzonych w 1920 roku i w latach następnych, za udział w walce o Niepodległą Rzeczpospolitą Polską w latach 1939–1945. Podczas uroczystości odznakę tę otrzymał mjr Jacek Broel - Plater ps. „Ludwig” Okręg Małopolski ŚZŻAK.