Zakończyła się druga edycja konkursu „Spotkania ze Sztuką”, którego organizatorem była Fundacja PGE. Od lutego do czerwca br. w wycieczkach do Muzeum Narodowego w Warszawie, Krakowie, Kielcach, Gdańsku oraz Lublinie wzięło udział ponad 3500 uczniów.

– Druga edycja konkursu „Spotkania ze Sztuką” okazała się jeszcze większym sukcesem niż poprzednia. Otrzymaliśmy dwa razy więcej prac konkursowych niż przed rokiem, a w lekcjach muzealnych wzięło udział ponad 3500 uczniów z mniejszych miejscowości z całej Polski. Cieszymy się, że dzięki tej inicjatywie z roku na rok coraz więcej młodych osób może, niekiedy pierwszy raz w życiu, odwiedzić najważniejsze muzea sztuki w Polsce. To duża motywacja, żeby kontynuować te działania w kolejnych latach – mówi Katarzyna Wasilewska, Wiceprezes Zarządu Fundacji PGE.

Wycieczki w ramach konkursu rozpoczęły się w lutym 2024 r. i trwały do 10 czerwca 2024 r. Najchętniej wybieranym przez uczniów muzeum było Muzeum Narodowe w Warszawie, które odwiedziło ponad 1 000 dzieci. Do Muzeum Narodowego w Gdańsku zawitało natomiast ponad 700 dzieci, a do Muzeum Narodowego w Krakowie 600 dzieci. Muzeum Narodowe w Lublinie wybrało natomiast 500 dzieci, a Muzeum Narodowe w Kielcach 350 dzieci.

Konkurs „Spotkania ze Sztuką” został ogłoszony przez Fundację PGE 27 listopada 2023 r. i był skierowany do uczniów klas podstawowych z miejscowości poniżej 50 tys. mieszkańców z całej Polski. Zadaniem konkursowym było przedstawienie własnej interpretacji wybranego obrazu Józefa Chełmońskiego.

Do konkursu przystąpiły szkoły podstawowe z całej Polski. Prace plastyczne nadesłało ponad 1000 uczniów, spośród których jury wyłoniło 150 zwycięzców.

W nagrodę laureaci oraz laureatki konkursu zabrali swoje klasy wraz z opiekunami na lekcje muzealne do muzeów narodowych objętych mecenatem naszej Grupy.

Dodatkowo, autorzy najlepszych prac konkursowych otrzymali również indywidualne nagrody w postaci bonu o wartości 300 zł do wykorzystania w sklepie Empik.

Po rozpoczęciu nowego roku szkolnego, na przełomie września i października, Fundacja PGE planuje organizację kolejnej edycji konkursu „Spotkania ze sztuką”, do której już dzisiaj serdecznie zaprasza.