Od 1 sierpnia międzynarodowa polsko-ukraińska wystawa o charakterze patriotycznym na Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego

Wspominając Powstanie Warszawskie, nie możemy zapomnieć o trwającej wojnie za wschodnią granicą. Z inicjatywy wicemarszałek Sejmu Małgorzaty Gosiewskiej i przewodniczącego Rady Najwyższej Ukrainy Rusłana Stefańczuka oraz partnerstwa Fundacji PGE powstała wystawa pt. „Warszawa-Mariupol – miasta ruin, miasta walki, miasta nadziei”. Wystawa składa się z fotografii obrazujących zniszczoną Warszawę podczas powstania Warszawskiego w zestawieniu ze zdjęciami ze zniszczonego Mariupola i innych ukraińskich miast, które w ostatnich miesiącach ucierpiały z powodu agresji rosyjskiej.

- Naszym Ukraińskim przyjaciołom, tak jak warszawskim powstańcom także nie brakuje woli walki i zaangażowania. Ważne, żeby tak jak my, nigdy nie porzucili nadziei. Wierzymy, że mimo tak wielkich zniszczeń Mariupol będzie wyglądał tak jak przed wojną i odrodzi się tak jak nasza Warszawa – powiedział na otwarciu wystawy na pl. Piłsudskiego w Warszawie Wojciech Dąbrowski.

Wystawę będzie można oglądać od 1 do 12 sierpnia na Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego w Warszawie, a następnie zostanie ona przeniesiona do innych lokalizacji w Polsce i za granicą.