"PGE Turniej Maszyn Wodnych 2021" rozstrzygnięty

W sobotę, 6 listopada br., odbył się finał konkursu "PGE Turniej Maszyn Wodnych 2021". Wydarzenie odbyło się na PGE Narodowym i wzięło w nim udział ponad 100 uczestników reprezentujących 22 szkoły podstawowe oraz 30 szkół ponadpodstawowych.  „PGE Turniej Maszyn Wodnych” to szkolny konkurs techniczny, zachęcający młodzież do pogłębiania wiedzy zdobytej m.in. podczas lekcji fizyki. To również sposób na zdobycie informacji z obszaru mechaniki i odnawialnych źródeł energii oraz praktycznych umiejętności związanych z budową maszyn.

W ramach zadania konkursowego uczniowie wykonali turbinę przetwarzającą energię potencjalną wody na energię mechaniczną. Jej zadaniem było wykonanie pracy 100 J poprzez podniesienie 5 kilogramowego ciężarka na wysokość 2 metrów. Wykonane przez uczniów prace były testowane na specjalnym stanowisku pomiarowym. Wyniki pomiarów: czas podnoszenia i zużyta woda, wyświetlane były na komputerze sterującym.

Uczniowie rywalizowali w dwóch kategoriach wiekowych – dla szkół podstawowych i szkół ponadpodstawowych – oraz w dwóch konkurencjach: „Moc”, gdzie liczył się jak najszybszy czas wykonania zadania, oraz „Wydajność”, w której liczyła się jak najmniejsza ilość zużytej wody. W Turnieju Wodnym o zwycięstwie decydowało osiągnięcie jak najlepszego wyniku w jednej z kategorii.

Kategoria Szkoły podstawowe, Konkurencja „MOC”

I miejsce A.W. Ventura Szkoła Podstawowa Nr 5 im. Marcina Bylicy w Olkuszu wynik: 8,196 s

II miejsce SIŁA NATURY 2Słupska Szkoła Młodych Fizyków wynik: 9,726 s

III miejsce MALTAŃSKIE RYBY Szkoła Podstawowa Nr 46 w Poznaniu wynik: 10,644 s

Kategoria Szkoły podstawowe, Konkurencja „WYDAJNOŚĆ”

I miejsce NEPTUN 3Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Juliusza Słowackiego w Stargardzie wynik: 2,81 l

II miejsce KROPISZONY Szkoła Podstawowa w Różankach wynik: 2,87 l

III miejsce KASZTANKI Szkoła Podstawowa im. Arkadego Fiedlera w Budzisławiu Kościelnym wynik: 2,89 l

Kategoria Szkoły ponadpodstawowe, Konkurencja „MOC”

I miejsce MUCHOMORKISMS Liceum Ogólnokształcące w Aleksandrowie Łódzkim wynik: 6,756 s

II miejsce BOMBEL ZAWODOWIEC Zespół Szkół Budowlano-Drzewnych w Poznaniu wynik: 8,464 s

III miejsce LIDERZY WŚRÓD FANÓW Zespół Szkół w Wołczynie wynik: 8,555 s

Kategoria Szkoły ponadpodstawowe, Konkurencja „WYDAJNOŚĆ”

I miejsce TRZY KOTY Zespół Szkół Nr 4 im. Armii Krajowej w Szczecinie wynik: 2,19 l

II miejsce ALPAKAMAN V2Zespół Szkół Nr 4 im. Armii Krajowej w Szczecinie wynik: 2,43 l

III miejsce BEKAS Zespół Szkół Nr 18 we Wrocławiu wynik: 2,59 l

Laureaci turnieju finałowego otrzymali następujące nagrody: I miejsce 2000 zł, II miejsce 1500 zł, III miejsce 1000 zł.

Organizatorem „PGE Turnieju Maszyn Wodnych, 2021” jest Piaseczyńska Fundacja Ekologiczna we współpracy z Fundacją PGE, która dołączyła w tym roku do projektu jako partner tytularny wydarzenia.

Partnerem Regionalnym jest Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, a patronami honorowymi wydarzenia są Wojewoda Mazowiecki Konstanty Radziwiłł i Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz. Projekt dofinansowany jest również ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Na wiosnę 2022 roku Fundacja PGE planuje również zorganizowanie kolejnego konkursu w ramach współpracy z Piaseczyńską Fundacja Ekologiczną pod nazwą „PGE Turniej Maszyn Wiatrowych”.

Zachęcamy do odwiedzenia strony http://www.pgeturniejmaszyn.pl oraz śledzenia profilu konkursu w mediach społecznościowych oraz obejrzenia filmiku z finału turnieju: https://www.youtube.com/watch?v=KrLEoQ-aCLM.